Thema’s

Cras id dui. Pellentesque commodo eros a enim. Praesent turpis. Vivamus in erat ut urna cursus vestibulum. Praesent metus tellus, elementum eu, semper a, adipiscing nec, purus. Nam pretium turpis et arcu. Etiam rhoncus. Maecenas egestas arcu quis ligula mattis placerat. Vivamus quis mi. Morbi vestibulum volutpat enim. Suspendisse faucibus, nunc et pellentesque egestas, lacus ante convallis tellus, vitae iaculis lacus elit id tortor. Praesent turpis. Fusce commodo aliquam arcu. Nulla sit amet est. In auctor lobortis lacus.

Thema

Europa

Een pakket Europese richtlijnen om in 2055 klimaatneutraal te zijn, als nadere invulling van de Green Deal. Regelgeving om het gebruik van artificial intelligence (AI) te reguleren. In 2021 kwam de Europese Commissie met veel nieuwe voorstellen die relevant zijn voor gemeenten.

Lees meer

Thema

Gemeentefinanciën

De financiële positie van gemeenten raakt steeds verder uitgehold. Weliswaar waren de jaarresultaten over 2020 gemiddeld genomen redelijk positief, maar dit is toe te schrijven aan eenmalige voordelen als de verkoop van aandelen Eneco door 44 gemeenten, wat € 4 miljard opleverde. Ook de middelen voor de compensatie van de kosten van corona vertekenen het beeld. Uit onderzoek van het ministerie van BZK door Cebeon bleek in 2021 dat gemeenten financieel aan alle kanten in de knel zitten.

Lees meer

Thema

Inclusieve samenleving

De uitspraak van de Commissie van Wijzen over de tekorten op de jeugdzorg was een grote doorbraak. Het vorige kabinet kwam over de brug met voor 2022 € 1,3 miljard extra voor jeugd. Het rijk en gemeenten committeerden zich aan het maken van een herstelagenda met maatregelen, gericht op een houdbaar jeugdstelsel op lange termijn.

Lees meer

Thema

Informatiesamenleving

Gemeenten willen werken aan een eerlijke en veilige informatiesamenleving, waarin burgers en de overheid de kansen van de informatiesamenleving kunnen benutten. De VNG ondersteunt gemeenten bij het omgaan met de kansen en risico’s van digitalisering.

Lees meer

Thema

Leefomgeving

De maatschappelijke veranderopgaven combineren in de leefomgeving. Dat is de grote uitdaging van de komende decennia. Hoe combineren we de energietransitie, klimaatadaptie en water, stikstof, biodiversiteit met woningbouw en economie? Gemeenten spelen daarin een essentiële rol.

Lees meer

Thema

Lokale Democratie

De democratie is kwetsbaar en spreekt niet vanzelf. Het is werk in uitvoering; het beste eruit halen en zorgen dat het niet stuk gaat.

Lees meer

Thema

Veiligheid

Protest tegen de coronamaatregelen, polarisatie, steekincidenten onder jongeren. Veiligheid en het handhaven van de openbare orde vroegen veel aandacht van gemeenten. Het was een roerig jaar. Niet alleen in de fysieke, maar ook in de digitale wereld. Tegelijkertijd ging de aanpak van ondermijnende criminaliteit onverminderd door.

Lees meer